\
default-book-large

Troilus ja Cressida By William Shakespeare  Categorie: Comedy, Literature, Myths/Legends, Play
  Author: William Shakespeare

First Page:

TROILUS JA CRESSIDA

Kirj.

William Shakespeare

Paavo Cajanderin suomennos ilmestyi v. 1911.

Näytelmän henkilöt:

PRIAMUS, Troian kuningas. HECTOR, TROILUS, PARIS, hänen poikansa. DEIPHOBUS, HELENUS, AENEAS, Troian sotapäälliköitä. ANTENOR CALCHAS, troialainen pappi, joka on luopunut kreikkalaisten puolelle. PANDARUS, Cressidan setä. MARGARELON, Priamuksen äpäräpoika. AGAMEMNON, kreikkalaisten ylipäällikkö. MENELAUS, hänen veljensä. ACHILLES, AJAX, ULYSSES, kreikkalaisten sotapäälliköitä. NESTOR, DIOMEDES, PATROCLUS, THERSITES, muotopuoli ja törkeä kreikkalainen ilveilijä. ALEKSANDER, Cressidan palvelija. Troiluksen palvelija, Pariin palvelija, Diomedeen palvelija. HELENA, Menelauksen puoliso. ANDROMACHE, Hectorin puoliso. CASSANDRA, Priamuksen tytär, tietäjä. CRESSIDA, Calchaan tytär. Troialaisia ja kreikkalaisia sotureita, ja seuralaisia.

Tapaus Troiassa ja kreikkalaisten leirissä Troian edustalla.

PROLOGI.

Tapaus Troiassa on. Vihan vimmass’ On Kreikan saarist’ ylväät ruhtinaat Ateenan lahteen laivans’ ohjanneet, Kamalan sodan virkaajia täynnä Ja aseita. Kuuskymment’yhdeksän Kuningaskruunun kantajaa Ateenast’ On mennyt Phrygiaan; on vannoneet he Hävittää Troian, jonka linnass’ uinuu Helena, Menelauksen puoliso, Ja Paris, ryöstäjänsä. Siitä sota. Tulevat Tenedokseen, johon laivat Syvästä ruumastansa tyhjentävät Sotaisan lastin. Troian tantereelle Ravakat, raittiit Kreikan miehet nostaa Upeat telttansa. Kuus porttia On Priamuksen kaupungissa Chetan, Dardanian, Thymbrian, Troian, Heliaan Ja Antenorin joiden vahvat pönkät Ja kireät ja tiukat telkimet Salpaavat Troian pojat kaupunkiinsa. Odotus, kiihkomieltä kutkutellen Niin Kreikan niinkuin Troian leirissä, Jo panee kaikki vaaraan. Prologina Aseissa tulen,[1] en siks, että turvaan Tekijän kynään, näyttelijän ääneen, Vaan aineen laadun mukaan ollakseni, Ja kerron teille vain, ett’ esitys Sivuuttaa sodan alkutapaukset Ja keskelt’ alkaa, käyden käsiks siihen, Mik’ edullisinta on näytelmälle. Kehukaa, moittikaa: on ehto vapaa; Hyvin tai pahoin: se on sodan tapaa.

ENSIMMÄINEN NÄYTÖS.

Ensimmäinen kohtaus.

Troia. Priamuksen hovilinnan edusta. (Troilus, aseissa, ja Pandarus tulevat.)

TROILUS. Pois nämä aseet! Kutsu asepoika! Miks Troian ulkopuolla taisteleisin, Näin tuima kun on sota sisäinen? Se troialainen, joll’ on sydän vielä, Sotahan menköön; Troilus sit’ on vailla.

 

Download Links

eBook DOWNLOAD LINKS (from the public domain courtesy of gutenberg.org)
Download Epub - Ibooks for Iphone, Ipads, Nook & Sony Reader
Download Kindle - Mobi File Format for Kindle
Read eBook Online - Load eBook in Browser
Download Text Ebook - Not Available eBooks for Computers, Mac and Windows
Download PDF ebook - Not Available Download & View PDF file


AUDIOBOOK DOWNLOADS (from the public domain courtesy of archive.org)
MP3 Download Not Available Size: Download each Chapter in One Zip File
iTunes Podcast - Not Available Complete download in iTunes podcasts
iPod/iPhone Audiobook - Not Available Audiobook in M4b Format

RELATED LINKS TO THIS BOOK - wikipedia, wikipedia

Comments are closed.